2019 by Robin Drakeing

  • Facebook, Drakeving deerhounds
  • Instagram, Drakeving deerhouds

Skotsk hjorthund

Skotsk hjorthund är en strävhårig vinthund som härstammar från Storbritannien och tillhör grupp 10, sektion 2.

Hjorthunden är nöjd så länge den får vara en del av familjen. Den nöjer sig med att få rasa av sig en smula på en åker ett par gånger i veckan. Den är förvisso stor, men den kräver inte alls så mycket som man tror bara för den sakens skull. En enkel och gullig följeslagare som sprider lugn runt sig med sin djupa själ och sitt majestätiska uttryck....

Egenskaper och utseende

Rasens ursprungliga användningsområde var hetsjakt som idag simuleras i hundsporten lure coursing. Sedan länge är skotsk hjorthund vanligast som sällskapshund.

Skotsk hjorthund har en grov päls som har en blågrå till blå färg. Ibland finns inslag av gul, röd eller brun. Ansiktet och öronen har svarta teckningar. Den långa svansen som ibland når fram till marken är vid roten något bredare.

Läs mer...

Länkar:

Skk

Hjorthundklubben

Svenska vinthundklubben

 

Att äga en hjorthund

Hjorthunden är en enkel och gullig följeslagare som sprider lugn runt sig med sin djupa själ och sitt majestätiska uttryck. Hjorthunden är en genuint snäll och trevlig hund. En hjorthund är lite som en katt.

  -När jag har lagt mig, då ligger jag där...då får man får gå runt - vilket i praktiken kan betyda att man kan få klättra omkring i sitt eget hem.

  Den flyttar sig - om den har lust dvs antagligen inte. Den är inte heller speciellt utåtagerande som ras utan är mest bara social och glad. Det kan upplevas lite yvigt när den kommer farandes med hela sin kroppsmassa för att hälsa på "hundars vis" men de är verkligen genomsnälla. Råkar de göra illa en av misstag så blir det rent förtvivlade. En hjorthund måste ha en mjuk hand som leder dem, annars blir det tok. Som hjorthundsägare bör du vara medveten om att det är en hund som inte tål att man höjer rösten åt den. Den förstår dig gott och väl ändå och kan bli rent av rädd om man skärper till tonen. Det är absolut ingen nervklen hund snarare tvärtom. Stabil och trygg som en klippa. Hjorthunden är ingen hundras du tränar med i vare sig lydnad, bruks eller olika hundsporter. Den är helt enkelt inte ämnad för det och de kan till och med ta illa upp om du försöker mot dess vilja. Det är en mycket enkelt hund som följer dig utan att du behöver tänka så mycket på det. Den är oerhört lojal och enligt min personliga åsikt är det den perfekta sällskapshunden. Som vuxen hänger den mer än gärna med ut i skogen några timmar, ta en mountainbike och släpp den vid sidan och jag lovar att ni kommer älska det båda två. Hjorthunden kommer oftast bra överens med andra hundar och leker gärna så fort tillfälle ges. 

Även om hjorthunden inte är lia krävande som till exempel schäfer eller bordercollie så är det fortfarande en hund. En hund som behöver få uppmärksamhet, kärlek, motion och omvårdnad.

Jag ser på hunden som forskare Dan Jensen och går helt enkelt inte med på att hundar är tama vargar. Läs gärna denna artikel som handlar om forskning där hunden är som ett barn, den har ett väl utvecklat känsloliv. Klicka här för att komma till artikeln. Jag håller mig till det som kallas 'positiv hundträning' och i början känns det igen som människor som liknas vid godismaskiner....m e n i själva verket handlar det om att läsa hundens signaler, förebygga stress och ge hunden det den behöver när den behöver det. Hunden - ett treårigt barn med fyra ben och stor nos helt enkelt ( med modifikation ).

Hjorthunden som vakthund

Hjorthunden är inte någon utstuderad vakthund men i och med sin storlek så skrämmer den säkert iväg ett och annat men kommer det in någon på gården så är de löjligt sociala och glada över besökarna. Möjligen att de välter folk i sin iver att visa sin tillgivenhet. Vill du ha en vakthund så är det säkrare att satsa på en schäfer eller liknande.

Träning och aktivering

Det är viktigt att man inte sätter för stor press på valpen. Den växer oerhört fort och huvudet hänger inte riktigt med. Den är sen i mental utveckling istället så ta det lugnt med din hund. Jag anser att en valpkurs kan ge bakslag istället då en 9 månaders hjorthundvalp inte alls har kommit så långt mentalt som till exempel en rottweiler eller springer spaniel. Jag rekommenderar istället att låta hunden få följa med överallt för att den skall få så mycket social träning som möjligt. Ha tålamod. Börja använd klicker tidigt och var mjuk mot din hjorhund.

Den växande hjorthunden bör undvika trappor i allra mesta mån. Det är en enorm belastning för dem att gå i trappor då deras skelett fortfarande är mjukt och det kan ge men senare i livet.

Den vuxna hjorthunden är rätt nöjd om den får springa av sig på ett stort fält ett par gånger i veckan. De kräver inte en massa stimulans och aktivering som många andra stora hundraser gör, snarare tvärtom. De är ena tröttmössor som gärna ligger på gården och glor på folk som går förbi för att sedan vara nöjda och gå in och sova några timmar. Hjorthunden är inte färdigväxt förrän den är närmare två år. Inga långpromenader första året. Den är lätt att ha lös i skog och mark men tänk på att det i grund och botten är en jakthund. Den jagar så länge den ser bytet ( det kallas för sighthound ) och sedan vänder den hem igen. Kontakt och inkallning är det enda jag förespråkar i träning från valpstadiet. En hund är dock en hund. Den vill ha sin långpromenad varje dag när den är vuxen.

En forskning gjord på gatuhundar bevisades att hundar är lata djur, de sover och vilar mest hela tiden. De promenerade och gick 15% på ett dygn. 10% gick åt att leka eller springa från punkt A till punkt B. Det var aktiviteten för den dagen det...Vet man det så är det rimligt att hunden behöver läras sig varva ner snarare än att vi aktiverar sönder dem ( tänker nu på hundar i allmänhet, men kom ihåg att alla hundar behöver röra på sig och få stimulans i måttlig dos - glöm inte bort det ).

Foder och försäkring

 

 

Jag väljer att ge mina hundar högkvalitativt torrfoder som är anpassat för stora raser samt färskfoder. Du väljer själv vilket foder du vill ge men i början är det allra bäst om valpen äter samma foder som den är van vid..

Jag ger även en del färskfoder och lite matrester till mina hundar. Dessa hundar växer oerhört fort på kort tid därför är det viktigt att ge rätt typ av foder. Ger man felaktigt foder kan det leda till att de växer för fort och kan helt enkelt växa sönder. Är du osäker vilket foder du skall ge, tala med din veterinär och be om råd.

Hjorthunden är känd för att vara kinkig med maten. Många säger att man skall svälta hunden tills den äter - det är inte min melodi. Visst äter den när den absolut måste, men den kan in princip svälta sig själv och utveckla anorexi om man är för tuff. Välj vilket foder du vill, huvudsak är att den äter.

Det är viktigt att ta hand om sin hund på många sätt. Att kunna ge den veterinärvård om olyckan är framme är i dagens läge väldig dyrt. En försäkring kan vara avgörande för att du skall kunna ha råd att betala sådana gånger.

 *Ex Op av skadad tass senor/ligament med narkos, övernattning och återbesök kommer snabbt upp i 25.000:- utan att du hinner blinka.

Mina hundar är försäkrade i Folksam.

Väljer du som valpköpare att teckna en försäkring i Folksam så erbjuds hela 40% rabatt under första året.

Skotsk hjorthund och barn

Den skotska hjorthunden är så oerhört snäll att man nästan inte kan förstå det. Jag är däremot lite tveksam till att det är lämpligt med en så pass stor hund kring små barn. Små barn är livliga och det kan bli lite väl stressigt för en hjorthund som uppskattar lugn och ro.

 *Särskilj på ett barn och flera små barn, det är olika saker.

En växande valp kräver väldigt mycket tillsyn, den kan också lätt ha omkull ett litet barn oavsiktligt och det är en ras som inte hänger med sig sig själv när den växer. Även om hjorthunden går och lägger sig någonstans för att få vara ifred så är det fortfarande en hund. Har du verkligen tid för en hund i ditt liv om du har småbarn? Trots att det är en lättskött och enkel ras så kräver den trots allt ditt engagemang varje dag och den behöver både kärlek och uppmärksamhet. Lite större barn är inga som helst problem, det är nästan tvärtom - mer mys åt hunden av alla.

Till dig som är allergisk

Köp inte en hund. Om du tror att du kan bemästra allergin så tror du fel. Även om den Skotska hjorthunden inte fäller och är relativt lättskött så är du fortfarande allergisk.

Den dag du tvingas att välja din hälsa ( och överlevnad ) framför hunden kommer bli oerhört smärtsam för både dig och hunden. Tänk på det.

ATT VARA EN AKTIV HUNDÄGARE 

Att ha hund innebär ett stort ansvar. Oavsett om du är en erfaren hundägare eller om du aldrig haft hund tidigare så rekommenderar jag det som kallas positiv hundträning. Vill du veta mer klicka på bilden intill.

  -Vad har du för träningsmetoder och vilken är din förebild inom hundvärlden?

Positivhundträning.se